Home > Aandoeningen Hartfalen

Aandoeningen Hartfalen

Hartfalen wil zeggen dat de pompkracht van de hartspier onvoldoende is. Hierdoor krijgt het lichaam te weinig zuurstof en ontstaan er problemen, zoals vermoeidheid en vocht vasthouden. Hartfalen is een chronische aandoening, dat betekent dat het wel behandeld kan worden, maar niet genezen.

Wat zijn de symptomen?

Klachten zoals gezwollen enkels, verminderde eetlust en vermoeidheid kunnen afzonderlijk of tegelijkertijd voorkomen. Het zijn vaak vage klachten die soms ook aanwezig zijn bij andere ziektes. Daardoor duurt het soms een flinke tijd voordat het duidelijk wordt dat het klachten het gevolg zijn van hartfalen. Specifieke symptomen van hartfalen zijn bijvoorbeeld gestuwde halsaders, kortademigheid of gewichtstoename. De combinatie van deze specifieke klachten wijzen op hartfalen.

Ook slaapproblemen, als gevolg van vochtophoping kan men moeilijker liggen. Ook nachtelijke vaak moeten plassen, opgezette of gevoelige buik, verwardheid en/of geheugenstoornissen en hoesten waarbij schuimig slijm wordt opgegeven, kunnen ook voorkomen bij hartfalen.

Specifieke risicofactoren voor hartfalen

Het risico op hartfalen neemt toe met de leeftijd. Maar ook een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk, cholesterol en diabetes zijn de voornaamste risicofactoren.

Zijn de risicofactoren dan ook de oorzaken van hartfalen?

Hartfalen is een syndroom dat veroorzaakt wordt door allerlei hartziektes. Oorzaken kunnen een beschadiging of overbelasting van het hart zijn, zoals na een hartinfarct, bij klepproblemen, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk of een aantasting van de hartspier door bijvoorbeeld een virale infectie. Veel van die ziekten zijn in een vroeg stadium goed te behandelen behandelen. Als dat niet mogelijk is of te laat gebeurt, dan kunnen al deze problemen tot hartfalen leiden. Bovendien zie je vaak dat een hartprobleem gekoppeld is aan andere aandoeningen, zoals nierproblemen. Alle organen lijden onder een verminderde hartfunctie. 

Oorzaken:

  • Hoge bloeddruk
  • Eerdere hartinfarcten
  • Vernauwingen van de kransslagaders
  • Aantasting van de hartkleppen
  • Hartritmestoornissen
  • Alcohol- of druggebruik

Neem contact op met een arts als je :

  • Pijn op de borst
  • Een toegenomen zwelling van de enkels
  • Ademnood bij platliggen