Home > Hartfalen

Hartfalen

Er is sprake van hartfalen, als het hart niet meer voldoende bloed goed door het lichaam rond kan pompen. De zuurstofvoorziening van de hersens en de organen loopt daardoor gevaar. Ook is de afvoer van afvalstoffen en vocht niet meer optimaal. Een goed functionerend hart pompt het bloed door het lichaam. Zo krijgen alle organen genoeg zuurstof om hun werk te kunnen doen. Het hart is de spil van een gezond lichaam en een goede bloedsomloop is onmisbaar. Indien het hart niet goed functioneert en dus onvoldoende bloed rondpompt, dan is er sprake van hartfalen, ook wel hartzwakte of hartinsufficiëntie genoemd.

Bij hartfalen gebeurt het volgende:

  • Organen, weefsels en spieren worden niet optimaal van bloed voorzien, waardoor ze een gebrek aan zuurstof krijgen. Dit kan leiden tot klachten als bijvoorbeeld vermoeidheid en kortademigheid.
  • Afvalstoffen en overtollig vocht worden niet langer efficiënt door longen en nieren uitgescheiden in de vorm van lucht en urine. Dit kan leiden tot allerlei beperkingen, zoals vermoeidheid, koude handen en voeten en overgewicht door vastgehouden vocht.

Hartfalen heeft een langzaam verloop en symptomen kunnen zich pas na jaren openbaren. Hartfalen veroorzaakt door een hartbeschadiging kan niet worden genezen, maar in milde tot matige gevallen zijn er goede behandelingsmogelijkheden. De hartpatiënt kan zelf vaak ook een bijdrage leveren aan het onder controle houden van de aandoening door een gezonde levenswijze aan te houden.

Soorten hartfalen

Hartfalen kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen van het hart:

  • Een verminderde hartspierfunctie (hoge bloeddruk, hartinfarct, cardiomyopathie)
  • Een verminderde hartklepfunctie (hartklepdefect, hartritmestoornis)

In beide gevallen is het hart niet in staat het lichaam optimaal van bloed te voorzien.